woensdag 4 januari 2012

Ervaring Sanne: Stage Houtbaai High School, Lerarenopleiding

Stage Lerarenopleiding Engels
Houtbay, Zuid Afrika- 14 oktober t/m 3 december 2011

Ik zit in mijn laatste jaar van de lerarenopleiding Engels en ben voor stage naar Houtbay gegaan in Zuid- Afrika. De High School ligt in een prachtige omgeving, tegen de heuvel op met uitzicht op de haven en baai van Houtbay. De leerlingen van de school zijn voornamelijk Xhosa en Afrikaans. De Afrikaners wonen veelal op dezelfde berg als waar de school staat, maar de Xhosa’s wonen op een afstand van 3 kwartier tot een uur lopen van de school in het township Imizamo Yethu. Door de apartheid in Zuid Afrika, zijn alle verschillende stammen nog niet één. Je ziet dus ook groepen in de klassen, de Afrikaners horen bij elkaar en Xhosa’s ook, en dan heb je nog de immigranten uit verschillende Afrikaanse landen wat ook weer een groepje apart vormt. Ondanks dat veel van de tieners thuis te maken heeft met armoede, geweld, honger en drugs en drank gebruik hebben ze allemaal hoop op een betere toekomst. Sommige hopen op een carrière als professioneel voetballer, danseres, rapper en sommigen doen onwijs hun best op school en hopen dat ze naar de universiteit kunnen gaan en later een goede baan krijgen. Juist voor deze laatste kinderen is het jammer dat ze op Houtbay High school zitten, waar het er allemaal nogal eens chaotisch aan toe kan gaan. En juist voor deze kinderen kun je als vrijwilliger het verschil betekenen.

Je komt ’s ochtend aan op de High School en het eerste wat je moet doen is de tijden opschrijven voor de dag. Er is wel een vast rooster, met in welk lesuur de leerlingen welk vak hebben, maar niet hoe laat deze lesuren zijn. Dit wordt elke dag opnieuw bedacht en hangt af van welke leraren er op school zijn en wat er verder allemaal nog moet gebeuren op die dag. In het begin ging ik samen met Kevin (=projectleider) leerlingen uit de klas halen om met ze aan de slag te gaan met Engels, maar na de eerste week kende ik inmiddels wat leerlingen en kwamen ze zelf naar me toe om even te helpen met wat huiswerk of gewoon zomaar omdat ze een tussenuur hadden en wat extra wilden oefenen. Ik zat in een apart lokaal, waar als het regende het water naar binnen kwam door het gat in het dak. Het zal nu inmiddels misschien gerepareerd zijn. Vanuit dit lokaal zag je de leerlingen die halverwege de dag onder het hek door kropen en naar huis of chips gaan kopen bij het winkeltje schuin tegenover de school.

Niet alleen waren de leerlingen superblij met hun hulp met Engels (en soms legde ik ook wiskunde uit) maar ook hadden ze soms even iemand nodig die ze motiveerde of even naar ze luisterde. Je bouwt echt een band op met deze leerlingen. Wat overigens ook meespeelt is dat de docenten overvolle klassen hebben, en dus moeilijk aandacht kunnen geven aan individuele leerlingen en de ouders vaak zelf niet de opleiding hebben gehad om hun kinderen te kunnen helpen met hun huiswerk. Je ziet deze kinderen echt even opbloeien als jij er bent en ze wat extra hulp en aandacht kan geven.

Ook heb ik even geprobeerd om zo’n overvolle klas les te geven, wat me best aardig afging. Ze luisterde en deden mee, wel was het natuurlijke rommelig en rumoerig en lagen er wat tieners te slapen op hun tafeltje. Je moet hiermee wel oppassen want de docenten zijn superblij als je hun klas overneemt, dan kunnen zij lekker op hun gemak in de docenten kamer een kop koffie drinken en stapels toetsen nakijken. Wat natuurlijk niet de bedoeling is.

Het was voor mij een hele goede ervaring!

Sanne van Egmond

Hout Bay High School


Ik heb een filmpje gemaakt tijdens mijn verblijf in Zuid Afrika om vooral mijn moeder een algemene indruk te geven van Houtbaai, Zuid Afrika. Youtube:  http://youtu.be/Ov_CW5giziU

Topsportschool Kaapstad- stichting sponsort schoolgeld voor 3 township kids

Zoals jullie wellicht al weten was en is het volleybalproject SMASH een enorm succes!
Het doel was de kinderen van de deelnemende achterstandsscholen door het volleybalspel vaardigheden bij te brengen die hen op weg zouden helpen naar een beter leven.
Ik ben dan ook erg trots te kunnen stellen dat dit doel meer dan bereikt is!
Dankzij het project werden 3 van deze kinderen geselecteerd voor de topsportschool, afdeling volleybal, van de Western Cape. Daar zullen zij vanaf midden januari intern degelijke studies kunnen combineren met sport op een hoog niveau. Via deze school worden zij klaargestoomd voor topvolleybal bij het nationale team van ZA of bij een topclub. Bovendien wordt hen ook de mogelijkheid geboden om later met een studiebeurs aan de Universiteit van Kaapstad te studeren. NB. Een vierde talent mag vanaf januari wekelijks meetrainen en er zal op termijn worden gekeken of zij ook nog zal worden toegelaten.
Ik wil deze kinderen graag even aan u voorstellen:
Olwethu is een jongen van 13 die school gelopen heeft aan de Prestwich Street Primary school. Hij woont in Guguletu, 1 van de grootste townships aan de rand van Kaapstad. Zijn moeder is overleden en zijn vader heeft hem en zijn zus onlangs bij een oom achtergelaten. Deze jongen moet dus verder zonder ouders. De selectie voor de sportschool komt voor hem dus heel gelegen en hijzelf en zijn oom zijn dan ook erg blij en dankbaar voor deze unieke kans.
Nickey is een meisje van 14 en woont met haar broertjes en zusjes in een stenen Mandelahuisje in het township Imizamo Yethu in Hout Bay. Haar vader is overleden maar haar moeder is inmiddels hertrouwd. Haar opa is de drijvende kracht achter deze familie. Ze heeft schoolgelopen op Oranjekloof en was er dus bij in 2009 toen ik voor het eerst als vrijwilliger werkzaam was en volleybal introduceerde op school en in het township. Van bij de start was zij samen met Gwennie een drijvende kracht en kwam beider talent voor volleybal reeds tot uiting.
Gwennie is een meisje van 14 en woont met haar ouders, broertjes en zussen ook in het township Imizamo Yehtu vlakbij Nickey. Het zijn dan ook hartsvriendinnen. Zij ging ook naar de basisschool op Oranjekloof. Zij was er ook al bij in 2009 en voor mij is zij het grootste talent. Zij blinkt niet alleen uit in volleybal maar ook door haar persoonlijkheid: steeds opgewekt, gemotiveerd, enthousiast en een echte teamspeelster! Zij slaagde zoals de anderen voor de volleybal- en schooltests. Helaas werd zij medisch afgekeurd wegens een klein gezondheidsprobleem.  Met de steun en hulp van mensen ter plaatse wordt zij nu medisch begeleid. Dus heb ik er alle vertrouwen in dat zij de komende weken alsnog zal toegelaten worden. 
Deze kinderen zullen voor een deel van het schoolgeld gesponsord worden door de stichting Docenten voor Afrika, door sponsors zoals Max Wijnimport uit Nederland, een donatie vanuit Belgie door een veldloop in Gooik en persoonlijke giften. Waarvoor heel hartelijk dank!
Het volleybalproject stopt hier dus niet! Nieuwe vrijwilligers/stagiairs zijn nog altijd erg welkom (en nodig) om deel te nemen aan het project. In het voorjaar ga ik zelf weer terug naar Zuid-Afrika en zullen er met de steun van de stichting en hopelijk nog veel toekomstige vrijwilligers nog meer kinderen geselecteerd worden voor de topsportschool, op weg naar een beter leven!
Dominique
Wordt vervolgd
De nieuwe geselecteerde (en gesponsorde) kinderen van het Western Cape Sport School, Kaapstad