dinsdag 11 december 2012

Geslaagde voorbereidingsbijeenkomst en terugkommiddag

Vorige week zaterdag was wederom onze centrale voorbereidingsbijeenkomst en jaarlijkse terugkommiddag van de stichting in Amsterdam. Het was een dag van ontmoetingen van enthousiaste nieuwe deelnemers voor 2013 en 'oud gedienden', sommige die al meer dan twee keer als deelnemer met onze stichting naar Zuid-Afrika waren geweest.
Wederom 'met dank aan' Instituut van Filosofie voor de sponsoring van de lokatie.
Onze eerstvolgende centrale voorbereidingsmiddag is op zaterdag 23 maart.
 

PERS: KNHB hockey clubblad- artikel over ons sportproject

Deze maand heeft Hockey.nl, het clubblad van de KNHB een speciaal artikel gewijd over onze oud-vrijwilligers, Bart en Yvette die afgelopen zomer hockey hebben geintroduceerd in het township Imizamo Yethu bij Kaapstad en op verschillende achterstandsscholen in Hout Bay/Kaapstad.

De introductie van het hockey is zo succesvol gebleken dat we inmiddels als stichting hebben besloten hockey onder project sportdevelopment structureel te laten vallen en hiervoor deelnemers te werven die zich hiervoor enthousiast willen inzetten voor de kids uit de townships rond Kaapstad..

Met het artikel in Hockey.nl zijn we dan ook blij en hopen op deze manier dit sportproject nog meer onder de aandacht te brengen van mensen die ook graag met het coachen van hockey aan township kids zich nuttig willen maken en zo samen met de stichting deze sportactiviteit te continueren. 


dinsdag 6 november 2012

Nieuws: Wij doen mee met Wereldwijzer Vrijwilligersdag



Zit je er wel eens aan te denken vrijwilligerswerk in het buitenland te doen? Op zaterdag 17 november kom je er alles over te weten! Op het Christelijk Gymnasium in Utrecht staan die dag ruim 20 organisaties, waaronder onze stichting die vrijwilligersprojecten aanbieden. De Vrijwilligersdag wordt inmiddels voor de derde keer georganiseerd. Je kunt spreken met oud-vrijwilligers, presentaties volgen en aan workshops deelnemen.

 Op deze dag krijg je antwoord op vragen als:
- Wat houdt het in om als vrijwilliger naar een ontwikkelingsland te gaan en past dit echt bij mij?
- Welke organisatie past het beste bij mij?
- Wat moet ik allemaal regelen als ik als vrijwilliger wegga (verzekering, vaccinaties, weblog enz)?
- Welke bestemming past het beste bij mij?
- Hoe zit het met de veiligheid als ik naar een ontwikkelingsland ga?
- Welke projecten zijn er voorhanden?

 Diverse foto's van township Imizamo Yethu, Houtbaai (Kaapstad)

Stel persoonlijk je vragen aan onze organisatie tijdens de Wereldwijzer Vrijwilligersdag.

In het kort:
Wat: Wereldwijzer Vrijwilligersdag
Waar: Christelijk Gymnasium in Utrecht
Wanneer: zaterdag 17 november van 11.00 tot 17.00 uur
Voor wie: iedereen die geïnteresseerd is in vrijwilligerswerk, ontwikkelingswerk en eerlijk reizen in het buitenland
Entree: gratis

Meer informatie over de dag en om (gratis) aan te melden: www.wereldwijzer.nl/vrijwilligersdag


maandag 5 november 2012

Vers van de pers! Groot succes project SMASH!

Vier jongens en drie meiden van ons volleybalproject Smash! zijn vorige week geselecteerd voor de opleiding tot professioneel volleyballer aan de Western Sport School (= High School) vanaf volgend schooljaar (januari 2013). 

Alle kids komen uit een van de townships rondom Kaapstad. De leerlingen zitten op drie van onze township basisscholen in Kaapstad en Hout Bay die al meer dan twee jaar volleyballes krijgen van onze enthousiaste vrijwilligers en stagiairs. 
 
Dominique de Ro, onze mede-initiatiefneemster van dit sportproject heeft afgelopen maand hard gewerkt in Kaapstad om een goede selectie te maken onder alle kids van het project. Afgelopen dinsdag was de laatste selectieronde op de Western Sport School en werd dus duidelijk dat van de 10 kids die Dominique had geselecteerd er uiteindelijk 7 zijn aangenomen. Een zeer goede prestatie voor zowel kids als Dominique!

Momenteel zitten er al twee van onze volleybalkinderen al een jaar intern op deze school en word hun schoolgeld gedeeltelijk gesponsord door onze stichting. Daar komen dus volgend schooljaar nog 7 kids bij...

Deze kids zullen dus intern worden opgeleid tot professioneel vollyballer, maar verder krijgen ze daarnaast ook een goede academische opleiding. Mochten ze uiteindelijk toch niet doorbreken als professioneel volleyballer in de toekomst dan kunnen ze over 4 jaar met hun High School diploma op zak makkelijk een beurs aanvragen op een van de universiteiten van Kaapstad.

Met dank aan Dominique de Ro en alle (oud) vrijwilligers en sportstagiairs!!

Mocht je een deel van het schoolgeld voor een van onze nieuwe volleyballers willen sponsoren? Surf dan naar onze sponsorpagina 'volleybal' en lees hoe je dit kunt doen.

We hebben extra sponsoring hard nodig!

Western Sport School, Kaapstad
 

donderdag 11 oktober 2012

Nieuw! Project Welzijnswerk en Project Kennis Township


Sinds deze maand hebben we een tweetal nieuwe projecten waar we gemotiveerde vrijwilligers en stagiairs voor zoeken!
Beide projecten hebben een directe link met de bevolking van het township Imizamo Yethu in Hout Bay waar onze stichting zich al meer dan 4 jaar voornamelijk op richt. Op deze manier proberen wij  inwoners van dit township verder op weg te helpen en tegelijkertijd nog meer uitwisseling tussen vrijwilligers/stagiairs en de verschillende bevolkingsgroepen te bevorderen. 


Ons nieuwe project Welzijnswerk is vooral gericht op maatschappelijk werk voor kwetsbare groepen in het township zoals kinderen die opgroeien tussen armoede en geweld, maar daarnaast ook direct te maken krijgen met andere diepgaande problemen zoals scheiding, aanranding, dood van een naaste of drugs- en alcoholverslaving. Hulp is hard nodig om deze kwetsbare kinderen te ondersteunen en om hen in hun eigen kracht te laten staan.

 Diverse foto's van kinderen


Bij ons nieuwe project Kennis Township ligt de nadruk op het geven van voorlichting en kennisoverdracht aan verschillende bevolkingsgroepen in het township en niet speciaal alleen aan schoolgaande kinderen. Het project is voor een deel gekoppeld aan de kleine dependance bibliotheek in het township waar verschillende voorlichtingsprogramma's en korte cursussen op het gebied van 'life skills', assertiviteitstraining, alfabetiseringscursussen voor volwassen maar ook voorlichting over drugs en alcohol plaatsvindt. De werkzaamheden van het vrijwilligerswerk kunnen dus zeer uiteenlopend zijn.

 Diverse foto's van township Imizamo Yethu, Houtbaai (Kaapstad)

Alle werkzaamheden van vrijwilligers en stagiairs bij deze twee nieuwe projecten worden altijd in overleg met onze nieuwe projectbegeleidster (die tevens als maatschappelijk werkster al jaren verbonden is aan verschillende projecten in het township) van te voren besproken en daarna voor vrijwilligers in samenspraak met de lokale bevolking op maat gemaakt.

De twee prettige accommodatie mogelijkheden voor vrijwilligers van deze twee nieuwe projecten liggen in het kustplaatsje Hout Bay (onderdeel van Kaapstad) zelf op 20 minuten rijden van het centrum van Kaapstad. Met de nieuwe route van de MyCiTi bus ben je in een mum van tijd in Kaapstad centrum.

Verdere informatie over deze twee nieuwe waardevolle projecten en de accommodaties in Hout Bay kun je vinden op onze website.

dinsdag 9 oktober 2012

Sponsoring study weekend YMCA CT

Afgelopen weekend hebben een groep examenleerlingen van Hout Bay High School weer gebruik gemaakt van de mogelijkheid om deel te nemen aan een studieweekend dat plaatsvond in de YMCA in Kaapstad.

Tijdens het weekend werd door vrijwilligers als de Nederlandse Wiskunde docent Simon, die voor de tweede keer via onze organisatie vrijwilligerswerk doet, in alle rust aan geselecteerde township leerlingen examentraining gegeven. Dit is hard nodig want het landelijke schoolexamen in Zuid-Afrika start op 22 oktober.

Tijdens het weekend was er ook gelukkig voldoende ontspanning voor de leerlingen aangezien ze intern konden verblijven in de YMCA van Kaapstad. Het weekend werd financieel mogelijk gemaakt door onze stichting.

Het tweede studieweekend van dit jaar is dus wederom een succes. Onze lokale projectleiders gaan in de toekomst zeker meer van dit soort studieweekenden organiseren.

Een aantal leerlingen aan het einde van ons eerste studieweekend in april





dinsdag 18 september 2012

Ervaring van Elja: Sportproject SMASH!



Mijn ervaringen als vrijwilligster bij het project SMASH!
Mijn reis naar Kaapstad was een ontzettend leuke en goede ervaring. Ik vond het van te voren lastig om een goed beeld te vormen van het leven als vrijwilligster in Zuid-Afrika, maar het is ontzettend goed uitgepakt. Het leek mij altijd al leuk om eens naar Afrika te gaan en daar mee te werken aan een vrijwilligersproject. Toen ik het project SMASH! tegenkwam besloot ik dat het nu echt tijd was om daadwerkelijk te gaan. Het project SMASH! sprak mij gelijk aan; de combinatie van volleybal en het werken met kinderen in Zuid-Afrika leek mij een leuke combinatie.

Elke doordeweekse ochtend leerden wij kinderen op achterstand basisscholen volleyballen. Sommige scholen hadden al langer volleyballessen, op andere scholen wisten de kinderen amper wat volleybal was. Dit verschil maakte het interessant, omdat je kinderen zag die al een leuk spel konden spelen, maar omdat er ook scholen waren waar je vanaf het begin moest beginnen. Bij de eerste groep zag je goed wat er al bereikt was met het project, sommige kinderen konden echt al goed volleyballen en er werd leuk gespeeld bij de partijtjes. Bij de laatste groep zag je heel  goed wat het effect was van de volleyballessen die je zelf gaf. Hoewel sommige kinderen de eerste les amper wisten wat volleybal was, snapten ze de laatste week op bijna alle scholen het spel, konden sommige klassen al een echt partijtje spelen en zagen we bij eigenlijk alle klassen vooruitgang. Bijna alle kinderen vonden het leuk om te volleyballen en ik vond het leuk om met hen aan de slag te gaan. 

’s Middags gingen we volleyballen met de kinderen in het township, speelden we woordspellen of gingen we lezen met kinderen in de bibliotheek in het township of gaven we bijlessen op de middelbare school. 

 Het project SMASH! zal niet direct voor alle kinderen de toekomst veranderen, maar het biedt de kinderen wel degelijk mogelijkheden. Veel kinderen keken echt uit naar de volleyballessen, waardoor ik het zeker al als zinvol zag om met ze aan de slag te gaan. Daarnaast is de sportschool een echte kans voor kinderen om een goed leven tegemoet te gaan. Elk kind dat door dit project geholpen kan worden is het waard. Het project biedt geen wonderen, wel mogelijkheden! 

Wij zijn door slecht weer en doordat we ’s middags ook hockeyden op sommige scholen niet elke dag op het sportveldje in het township geweest, maar hier houdt het project de kinderen van de straat. In plaats van rond te hangen op straat komen veel kinderen naar het veld om te volleyballen. De kinderen hier kunnen kind zijn en spelen/sporten in plaats dat ze de hele dag op straat rondhangen. Als dat niet waardevol is…

In de weekenden waren we vrij en hebben we veel dingen gedaan en bekeken. Kaapstad is een ontzettend mooie stad en er is heel veel te zien en te doen in de omgeving. Je zult je dan ook niet snel vervelen in Kaapstad. 


Ik weet zeker dat je een topreis tegemoet gaat als je deelneemt aan één van de projecten van Docenten voor Afrika. Door mee te werken aan een project zie je niet alleen de toeristische plekken, maar leer je ook meer over de mensen en het Zuid-Afrikaanse leven. Ik ben in ieder geval blij dat ik mee heb mogen werken aan het project SMASH! en zie het als een geslaagde reis en goede ervaring.

Elja

vrijdag 31 augustus 2012

Ervaring Bart en Yvette: hockeyproject en meer!


Hoe maak je een samenvatting over zo’n ervaring en onbetaalbare beleving ?

Op 6 Juni ben ik samen met mijn dochter Yvette naar Kaapstad afgereisd om daar vrijwilligerswerk te doen. Ons doel: aandacht geven aan, en plezier maken met kinderen die iedere dag moeten overleven en moeten vechten voor hun bestaan. Het eerste wat er dan bij inschiet is dan vaak gewoon plezier hebben. Gewoon kind kunnen zijn is een recht waar een hoop van de bijzondere kinderen die we de afgelopen periode hebben ontmoet alleen van kunnen dromen.

Yvette en Christopher
Naast dit concrete en compacte doel ben ik er van overtuigd dat naast plezier het vooral ontwikkeling, en de daarbij benodigde aandacht, is wat kinderen waar ook ter wereld nodig hebben om hun wens, hun droom waar te maken. Ontwikkeling en school is en blijft de weg voor ieder kind om te komen waar hij wezen wil, voor township kinderen is dat vaak gewoon een heel simpele wens: weg uit de township, weg uit die hel.

Omdat ontwikkeling heel breed is en ik zelf heel veel waarde echt aan sporten, aan het belang van een gezond lichaam en doorzettingsvermogen, en het erg belangrijk vindt dat mensen bewust omgaan met hun omgeving hebben wij projecten besproken en opgezet samen met Carine en Kevin die deze elementen borgen;

-          Hockey project; introductie, training van hockey in Township en 3 verschillende scholen.
-          Peanut project: opzetten kleine schooltuin als test voor pinda’s, lessen geven over de pinda plant maar ook over allerlei gerelateerde zaken zoals aardrijkskunde, wiskunde, biologie, wereld oriëntatie
-          Bijles/huiswerk begeleiding op de Highschool.

Dat is het fijne van zo’n kleine organisatie, je kan heel betrokken bij het inrichten van je periode in Zuid-Afrika zijn.

De eerste week dat we hier zaten, waren de scholen nog dicht. Dat leek lastig maar uiteindelijk hebben we een fantastische week gehad met de kinderen in de township, iedere dag gingen we samen met ze hockeyen, oefeningen doen, kletsen. We hebben zoveel plezier gehad en wat zijn ze lief, wat hebben ze het zwaar en wat zit er een hoop achter al die blije koppies maar als we hockeyen dan zijn we aan het hockeyen. Even niks anders, alleen de wedstrijd, alleen winnen … Kinderen zijn kinderen waar je ook bent en dat is precies wat we wilde; plezier, aandacht en lekker sporten.

Hockeyclinic in het township

Hockeyclinic in het township

 In de tweede week zijn we goed opgestart met drie andere scholen; de Morgonson school, Observetory en de Kenmere school. De Morgonson school was ook een heerlijke ervaring, wat een fantastisch gemotiveerd team aan leraren zit daar. We gingen daar twee dagen per week heen en gaven training aan totaal 80 kinderen. Het is een arme school, kinderen uit een van de gevaarlijkste townships in Kaapstad, maar de kern van leraren gaat ervoor. We hebben ook kunnen praten over opzetten van een project voor het opzetten van zonnepanelen en energie besparing waardoor de school kan gaan besparen. Tegelijker tijd is het ook een mooi aanknopingspunt om met de kinderen onderwerpen te bespreken over milieu, energie, techniek. Hartstikke gaaf !


Groepsfoto, kinderen en vrijwilligers

De kinderen pakken snel het hockey op!
Aan het einde van onze periode hebben we met twee scholen en de kinderen van de township een toernooi georganiseerd, we moesten daarvoor bij elkaar 5 teams selecteren. Dan merk je al hoe moeilijk dat is, hoe de kinderen al in je hart zitten en hoe graag je ze allemaal wilt laten mee doen, zo super dat ze ook allemaal willen meedoen maar ja we hebben bij elkaar zo’n 250 kinderen training gegeven en de basis proberen te geven van hockey. Toernooi was echt een groot feest, met toeschouwers, fruit, drinken, prijzen natuurlijk en ik had vanuit Nederland tenues van onze eigen hockey club gekregen en die hebben we voor het toernooi uitgedeeld. Die blijdschap als ze horen dat ze de tenues mogen houden … onbeschrijfelijk !

Wat een mooie periode, wat hebben we een hoop gezien en plezier gehad met z’n allen. Dan heb ik het nog geeneens over het pindaproject gehad waarbij we op Observatory, samen met de opgezette ‘pinda brigade’ (enthousiaste boertjes in de dop :), kasjes hebben gemaakt, goede aarde hebben gemaakt, pinda’s geplant, paar keer lesje gegeven over de pinda’s (hoe ze groeien, waar ze groeien, wat je er mee kan doen, rekensommetjes, topografie, geschiedenis) en samen lekker pindakaas en koekjes gemaakt. Ook erg leuk en een mooi project om uit te breiden, ik heb nu inmiddels mailtjes gekregen van de pinda brigade dat de eerste plantjes aan het uitkomen zijn. Super, gaat gewoon door … !

Pinda project
 Tussen alle dingen door is er ook tijd om gewoon soms op de highschool van Houtbaai of in de bibliotheek in de township te praten met kinderen, huiswerk of een spelletje met ze te doen. Ook dat is erg waardevol om eens rustig met een klein groepje of 1 op 1 naar elkaars verhaal te luisteren.

Wat een mooie tijd was het en wat verheug ik me op het vervolg …

Bart en Yvette

woensdag 22 augustus 2012

SA PERS: lancering eigen sponsorproject Learner Support Centre

Zuid-Afrikaanse PERS: lancering eigen sponsorproject 'Learner Support Centre' op een van onze projectscholen Hout Bay High School.



The Sentinal Friday August 3 2012

zaterdag 4 augustus 2012

Ervaring Melissa: Bush project

Dag 223 juli 2012

Om 06.30 uur beginnen de vogels luid te krijsen. Tijd om op te staan. Om 7.30 uur heb ik samen met een andere vrijwilliger de introductie. Om 9.00 uur begint het ontbijt met geroosterd brood, choco pasta en pindakaas. De kinderen zijn in de tussentijd ook gearriveerd en hebben hun ontbijt. Het zijn deze week 10 tieners die te gast zijn bij ons. Om 9.30 uur begint de introductie voor de kinderen. We stelden onszelf voor en maakte een naambordje. Daarna namen we de kinderen mee voor een rondleiding. We kwamen langs alle dieren en belangrijke plekken. Na een korte break gingen we 1 op 1 zitten met de kinderen en een toets doen. De toets gingen over algemene ontwikkeling. Er werden vragen gesteld als: Waarom komen er toeristen naar Zuid Afrika? en 'wat wordt er bedoeld met 'safe sex'.
Na de toets hadden we tijd over en hebben we spelletjes gedaan als: Annemarie koekoek.
De lunch volgde en daarna hadden we rekenen en Engels. Hiervoor hadden we ook wat kleine toetsjes om te zien hoever de kinderen waren.
Na de toetsjes was het tijd om een rondje met de honden te lopen. Na het uitlaten van de honden konden we nog even bij de luipaard kijken. Deze had net eten gekregen en we zagen hem goed.

's Avonds aten we lasagne en na het eten deden de kinderen pictionairy. Na een poging te hebben gedaan om erbij te zijn, ben ik toch maar naar bed gegaan.

deel terrein Bush Project, echt midden in de bush

Dag 324 juli 2012

's Ochtends na de dogwalk verzorgde ik met twee kinderen de mongoos, Princess Maya en de Genet. We zorgde ervoor dat ze weer een schoon hok hadden en genoeg water. Na het ontbijt begon rekenen. Ik ging samen met het zwakste meisje aan het werk. Dit meisje is 14 jaar en weet nog niet wat de getallen betekenen. Ik heb een klein half uurtje met haar gezeten en we hebben alleen maar opgeteld en gesplitst. Ik hoop dat ze nu de getallen iets beter begrijpt.
Na de lunch was ik lifeguard. De kinderen, vooral de jongens, vinden het heerlijk om te zwemmen. Ik zelf stond aan de kant, want het water is veel te koud!

Aan het eind van de middag hadden de kinderen een les over dierenkennis. Samen met een jongen heb ik een presentatie over de stekelvarken voorbereid.
Ik heb hem geleerd om zijn handen te gebruiken tijdens de presentatie en oogcontact te maken. Hij deed het erg goed tijdens de presentatie!

Na het eten hadden we rekenbingo. De kinderen hadden allemaal een bingo kaartje en ik schreef sommen op het bord. De uitkomst daarvan was het getal dat ze weg konden strepen. De kinderen waren erg enthousiast en deden hard hun best. Het was een leuke avond met de kinderen.
Om half 9 was het bedtijd en ging mijn lichtje ook uit. 

Melissa, bush project

maandag 30 juli 2012

Introductie hockey is groot succes!


 De introductie van hockey door onze nieuwe vrijwilligers is een groot succes gebleken! De afgelopen drie weken hebben zij hockeyclinics gegeven in het township Imizamo Yethu en op een aantal basisscholen. De kinderen zijn zo enthousiast dat we ons serieus afvragen of hockey geen vaste sportactiviteit/project kan worden naast het volleybal, voetbal en zwemmen. Hopelijk zeggen de foto's genoeg...


 Foto: 21:28  ….. Eekel 2 has landed !!

Re-united, je moet er bij zijn geweest om het te begrijpen :)

Vandaag hard gewerkt tot het einde aan toe, 18:00 daarna snel naar huis wat eten en kanjers ophalen, Waanzinnige dag !. De hele dag de met een dikke glimlach rond gelopen. Vanochtend begonnen eerst met de laatste les op Observatory en de laatste meiden aangewezen voor toernooi daarna snel nog naar Houtbaai om een uurtje te praten met Lungile en om zijn rapport te bekijken. Had gisteren een vriendschapsverzoek op facebook van Lungile via de schoolcomputer :). We hadden ‘s avonds een pakket gekocht voor hem wat hij nodig voor school; goeie rekenmachine, passers, schriften, ego's etc. Ook zijn transport geregeld voor de komende 2 maanden naar school en afspraak met hem gemaakt dat hij er voor gaat en dat ik bij een goed rapport (sept) de volgende maanden ook ga regelen voor hem. Goed besproken met Kevin, onze lokale held, die verbonden is met de organisatie van Carine. Want geven is niet moeilijk; het moet zin hebben, uitgevoerd worden, aansluiten bij totale situatie en vooral ze moeten er wat voor doen.

Stay focussed Lungile, stay focussed; your dream, your life, your decisions ! 
 
Daarna de kinderen opgehaald uit de township om naar toernooi te gaan, we hadden gewoon iedereen (!). Bijzonder want ze zijn echt zo ongrijpbaar als wat en worden met de dag geleefd zelfs Christopher die huisarrest omdat ie blijkbaar gestolen had was uit zijn geslopen om mee te gaan. Op Morgonson zaten de toeschouwers al te wachten, limonade, honderd sinaasappelen, prijzen, zonnetje erbij dus meteen aan de bak om iedereen een tenue passen. Af en toe wat groot maar we hadden precies genoeg mee voor iedereen hoewel ik me eigen tenue wel heb moet weggeven (daar gaat mijn handtekening van de aanvoerder van Nederlands elftal) maar dit meisje heeft wel moeten beloven door te gaan tot het Nationale elftal.  Wat waren ze blij dat ze de tenues mochten houden … Daarna praatje voor iedereen; fairplay, safety, be a team and energy. Klaar voor de eerste wedstrijd !







Foto: Wat speelde ze goed, let op de mooie push :)




Foto: En de meiden van grade 5:
 
 

Volg docenten van Regius College, Schagen- project High School

25 juli 2012
Wat is de dagelijke realiteit van de leerlingen van Houtbay Highschool?

Drugs: tik (amphetamine), dagga (cannabis), alcohol, tienerzwangerschappen, aids, kinderen die alleen met een broertje of zusje in een shack in het township wonen, gangsterism (jeugdbendes), stroperij, ondervoeding, de enige maaltijd die veel kinderen krijgen is de maaltijd op school (dit is dan ook voor veel leerlingen de enige reden om naar school te komen), een uitzichtloos toekomstperspectief (zelfs als je een diploma haalt, kun je geen vervolgopleiding betalen of werk vinden).
Wij hopen in deze realiteit toch een bijdrage te leveren aan een betere toekomst voor een aantal van deze leerlingen. Hoe doen we dat dan?

Vandaag hebben we de handen uit de mouwen gestoken om het studiecentrum een extreme make-over te geven. We hebben boekenkasten in elkaar gezet, hierbij geholpen door conciërges en leerlingen. Hierdoor konden we de boeken, die al tijden in dozen opgestapeld in de ruimte stonden, ordenen. We hebben zo een literatuurhoek en een hoek met naslagwerken ingericht.

Ook hebben we anti-virussoftware op de computers geïnstalleerd en hebben we een begin gemaakt met het zoeken naar gratis oefensoftware Engels. Het leercentrum is nu erg populair omdat de leerlingen hier toegang hebben tot internet en daar maken ze ook dankbaar gebruik van voor het opzoeken van hun favoriete YouTube-filmpjes en Facebookpagina’s. Terwijl sommige leerlingen niet eens weten hoe ze een muis moeten bedienen of iets op Google op kunnen zoeken.

Morgen gaan we beginnen met het werkelijk functioneel maken van het leercentrum; er is namelijk een kleine groep leerlingen die wel degelijk heel graag wil leren. Dit centrum biedt hen deze mogelijkheid vooral als er weer eens een les uitvalt.

http://cdn.easyapps.nl/pictures/000/000/000/118/836/094_640x480.jpg?r=0
Ons nieuwe Learner Support Centre in actie


Terwijl vier van ons bezig zijn geweest in het leercentrum, heeft André vandaag de hele dag wiskunde gegeven, en dat in zijn vakantie.
Inmiddels is Ben ook gearriveerd, zodat hij ook een bijdrage kan leveren aan het vak Science.

 3 augustus 2012 
 De laatste dag, wat is de tijd ontzettend snel gegaan. Vandaag was er op school een verkort rooster, zodat we om 13.15 uur het Learners Support Centre feestelijk konden openen.
De laatste lessen voor het project “Storyboards” werden gegeven: in een klas presenteerden de laatste groepen hun storyboard en hadden er weer leuke toneelstukjes van gemaakt. We hadden een Muppetpop mee, zodat deze kon figureren als “Johnny One-Eye”, maar de leerlingen vonden het veel leuker om zelf te acteren als kitten, met de bijbehorende lieve geluidjes.

Ben gaf zijn laatste zelfstandige lessen (volgende week is Mrs. Julius weer terug) in een grade 10 klas. Toen de schoolbel ging en hij zijn tas net gepakt had om naar het lokaal te gaan, kwamen drie leerlingen het centre binnen om hem te halen. Ze waren bang dat hij te laat zou komen. Een grade 10 groep, vergelijkbaar met een derde klas in Nederland!

Adri heeft mooie posters over job orientation gemaakt en opgehangen. Veel leerlingen van de high school dromen van een universitaire vervolgopleiding, maar dit is voor velen van hen veel te hoog gegrepen. Zij hebben vaak niet veel idee van andere beroepsmogelijkheden die zij hebben. Daarom heeft hij posters gemaakt met hierop verschillende groepen van beroepen: beroepen waarbij je je hoofd, je handen en je hart gebruikt. Ook heeft hij met geometrische plastic figuren die je gratis bij Deen allerlei mathematische driedimensionale figuren opgehangen.

Sophie en André hebben vanmorgen even geshopt. Zij haalden een paar lekkere taarten om ons afscheid te vieren. Ook de school had veel lekkere taartjes besteld. Er werden om half twaalf grote dozen binnengebracht. Met een mes erbij. De secretaresse vroeg of we de taartjes even door de helft wilden snijden. Maar toen Sophie en Désirée zagen dat het er heel erg veel waren, dachten ze niet dat dit nodig zou zijn. Later bleek, dat het hier de gewoonte is om meerdere taartjes tegelijk te nemen…..

Om 13.00 uur kwamen de gasten naar het Learner Support Centre: docenten, Carine, Kevin, andere vrijwilligers van Docenten voor Afrika. Ook had Kevin Cynthia meegenomen, zij is een ex-leerling van Houtbay High School en studeert op dit moment accountancy aan de universiteit in Kaapstad. Zij wordt gesponsord door Docenten voor Afrika, de Rotary van Houtbay en KPMG. Doordat haar studieresultaten zo goed zijn, heeft KPMG haar al een contract aangeboden om haar Master op hun kosten te doen.

Mr. Cleophas hield een prachtige toespraak. Hij was blij met het tot stand komen van het Learner Support Centre en gaf aan dat de school op deze wijze verschillende groepen leerlingen de gelegenheid kon geven om hun studieresultaten te verbeteren. Docenten hebben het op Houtbay Highschool niet gemakkelijk en hij gaf aan dat het er echt toe deed wat zij met leerlingen deden. Hoe zij hen konden motiveren en zo bij konden dragen aan een betere toekomst voor hen. Ook las hij een stuk uit de Bijbel voor: Als je karig zaait, zul je karig oogsten, als je rijkelijk zaait, zul je overvloedig oogsten. Hij vergeleek ons met de zaaier en bedankte ons hartelijk voor onze inzet. Ook bedankte hij Carine en Kevin.

Ingrid kreeg daarna het woord. Wij waren deze afgelopen twee weken in de gelukkige positie geweest om met elkaar uit te zoeken wat werkt en wat niet werkt in het Learners Support Centre. Het lokaal had allerlei functies vervuld: van Internetcafé tot meetingplace en ondersteuningscentrum.
Ingrid sprak haar waardering uit voor de docenten van Houtbay Highschool. Zij doen hun werk in een totaal andere context dan wij gewend zijn in Nederland. Docenten zijn in staat zich flexibel op te stellen, want, zoals wij de afgelopen weken wel hebben gemerkt: in Zuid Afrika loopt elke dag weer anders dan je denkt. Daarnaast werken de docenten met leerlingen van zeer uiteenlopende niveaus in grote klassen.

Onze docenten hebben deze week een heleboel geleerd over het schoolsysteem. Wat we mee naar huis nemen is dat het voor deze leerlingen heel erg belangrijk is om een goede opleiding te krijgen, dat is hun enige manier om iets te verbeteren aan hun situatie.

Ingrid bedankt iedereen: de principal van de school: hij heeft ons de gelegenheid gegeven om in zijn school te werken, de vice principal, die ons zo gastvrij heeft rondgeleid, de docenten, die ons hebben toegelaten in hun lessen en met ons hebben samengewerkt, de conciërges, voor hun ondersteuning bij het openen en sluiten van het Learners Support Centre en voor het feit dat we altijd op hun hulp konden rekenen en de dames van de administratie, die ons voorzagen van de juiste roosters en de juiste informatie.
Tot slot gaf zij het woord aan Sophie. Zij las in het Afrikaans (en dat kan ze als de beste) een gedicht voor van Koos du Plessis, genaamd “Afskeid”

Die uurglas het reeds leeg geloop,
die populierboom is gestroop
van elke goue blaar.
En ons, ons staan beteuterd rond
en tuur half skuisweg op die grond –
soos vreemdes vir mekaar.

Ons weet ons wil nog met julle praat,
aar onder in die donker straat
hoor ek die motor toet.
En vir die derde, vierde keer
sit ons ons loodswaar koffer neer
om jou verlaas te groet.

Carine kwam daarna aan het woord. Zij vertelde dat er in de Sentinel van vandaag een artikel stond met een foto. Zij had veel waardering voor de wijze waarop wij als Regiusteam (natuurlijk aangevuld met Adri) deze week veel werk hebben verzet.

Als afscheidscadeau kregen we van de school allemaal de HBHS-stropdas. Het grappige is dat wij de avond daarvoor hadden zitten bedenken dat wij als souvenir van deze weken graag zo’n stropdas wel leuk zouden vinden. Welnu we zijn voorzien en a.s. maandag gaan Adri en Ben getooid met stropdas weer aan het werk als de rest van een welverdiende vakantie in Afrika gaat genieten. Dat zal wel even wennen worden.


http://cdn.easyapps.nl/pictures/000/000/000/118/836/087_640x480.jpg?r=0
De nieuwe 'bieb' van het Learner Support Centre

vrijdag 22 juni 2012

Nieuwsbrief Docenten voor Afrika juni 2012 is uit!

De nieuwsbrief van Docenten voor Afrika is uit! Bekijk de nieuwsbrief hier en lees over de nieuwste ontwikkelingen van de stichting.

Voorbeeld pagina 1, nieuwsbrief juni 2012











donderdag 14 juni 2012

Gezocht per september: wiskunde docenten-vrijwilligers

Gekwalificeerde wiskunde docenten-vrijwilligers/ eigen project stichting/ Kaapstad/ deels gesponsord/ minimaal 4 weken

Stichting Docenten voor Afrika zoekt voor de komende maand september en eventueel een deel van oktober gekwalificeerde docenten/ vrijwilligers voor minimaal 4 weken om in kleine groepjes de eindexamenleerlingen van een High School te begeleiden/ voor te bereiden voor het landelijk wiskunde examen dat 22 oktober van start gaat.

Deze High School,
met leerlingen uit het township van Imizamo Yethu, is gevestigd in de kustplaats Hout Bay op z'n 20 minuten rijden van Kaapstad. Stichting Docenten voor Afrika zal binnenkort samen met de High School een 'Leer Centrum' openen en als vrijwilliger zul je vanuit dit 'Leer Centrum' gaan werken.

Extra begeleiding voor het wiskunde/ accountancy examen is zo belangrijk dat we als stichting fondsen hebben vrijgemaakt om twee gekwalificeerde vrijwilligers te sponsoren voor EUR 200,- p.p. Mocht je willen deelnemen dan betekent dit feitelijk een korting van EUR 200,- op onze projectkosten. Zoals je op onze website kunt lezen hebben we momenteel twee projectkosten mogelijkheden, te weten optie Standaard en optie Extra. Ons aanbod geldt alleen voor optie Standaard.

Heb jij interesse in dit 'deels gesponsorde project'? Om zo echt
waardevol vrijwilligerswerk te doen in Zuid-Afrika? Vul ons contactformulier in we nemen zsm. contact met je op. 

donderdag 31 mei 2012

Vindt ons op het EK Beachvolleybal in Scheveningen, 2 juni

Zaterdag 2 juni vindt in Scheveningen het EK Beachvolleybal plaats. Docenten voor Afrika staat op de informatiemarkt voor het volleybalproject SMASH! in Kaapstad. Kom langs als je in Scheveningen bent!

Houd je van volleybal, reizen en les geven? Deel jouw passie voor volleybal met kinderen op achterstandsscholen in Kaapstad! Docenten voor Afrika is in 2010 een uniek educatief project gestart om op achterstandsscholen volleyballes te geven. Via deze teamsport leren de leerlingen een aantal belangrijke (sociale) vaardigheden. De vaardigheden helpen om hun leven positief op te bouwen en daarnaast hun eigenwaarde en zelfvertrouwen te vergroten. Wil jij met sport en coaching een verschil maken in het leven van kinderen uit townships in Kaapstad? Meld je nu aan voor het volleybalproject SMASH!

flyer voor geïnteresseerden volleybalproject SMASH!

vrijdag 25 mei 2012

Ervaring Bart: sportstage Kaapstad


Mei 2012
De eerste stagedag begon om kwart voor 9 in de ochtend. We werden opgehaald door Kevin, onze projectleider, die ons naar een school bracht in Houtbay. In Zuid-Afrika worden de basisscholen betaald door de overheid. Zo kunnen ook alle kinderen uit de townships naar school gaan. Op die manier blijven de kinderen overdag van straat en kunnen de slimme onder hen misschien door leren.

Bart aan het werk bij Obs

Op de school kregen we te maken met drie verschillende leeftijdsgroepen. Deze groepen bestonden uit jongens, die wij trainen gingen geven in voetbal. Het opmerkelijke is dat de arme kinderen sporten in hun schoolkostuum. Ze hebben niet genoeg geld voor sportkleding. De meeste sporten op hun blote voeten, aangezien zij hun schoolschoenen netjes willen houden. 

Het stage werk is erg dankbaar. De kinderen zijn opvallend genoeg niet gewend om warmte te krijgen. Je merkt dat je heel gauw een band met ze opbouwt en dat ze graag een training van je volgen. Aan het eind van een training blijven ze graag bij je, omdat het thuis een stuk onaangenamer is.
Toen we klaar waren zijn we naar een school gegaan waar rijkere kinderen op zitten. Daar hebben we ook een training gegeven. Maar dat was lang niet zo leuk als op de eerste school. De kinderen waren verwend en luisterden slecht.

Rond 5 uur waren we klaar en heeft Kevin ons bij Lionshead afgezet. Lionshead dankt zijn naam aan het feit dat de berg de vorm van een leeuwenkop heeft. Kevin vertelde ons dat we vanaf het hoogste punt zowel de zonsondergang als de maan konden zien en dat we een prachtig uitzicht hadden over heel Kaapstad. Hij had geen ongelijk, het was onwijs mooi.
 -----

Zoals beloofd was het vandaag mooi weer. Met een strakblauwe hemel begonnen we de dag bij Kenmere basisschool. Op de school gaven we de jongste kinderen les, een zware taak. De man die ons daar in begeleid is een fijne om mee te werken. Ook hij was teleurgesteld in de wedstrijd van gisteren. ‘Ze speelden als een stel Italianen’ waren zijn woorden.

Rond het middaguur reden we naar Obs waar we training gaven aan de jongens onder 13. In de groep zitten een aantal heel talentvolle voetballers, die best hogerop zouden kunnen komen. De kans is groot dat twee van hen op oefenstage bij Ajax Capetown mogen, een mooie kans. 

Op Obs geven Kayra en Petra (medestudenten en huisgenoten) ook vaak les. Onder leiding van een Zuid-Afrikaanse jonge lerares geven ze onder andere volleybal en dansen. De lerares, die er sportief uitziet, is jammer genoeg weinig gemotiveerd in het uitoefenen van haar vak. Ze gaat vaak met 8 kinderen wat doen, en de andere 32 zitten niet te doen. (In de meeste klassen zitten 40 kinderen)

Het probleem in Zuid-Afrika is dat sportles op achterstandsscholen nu pas een beetje begint. Men komt er nu pas achter dat je via sport dichter bij de kinderen kunt komen. De kwaliteit van de sportlessen is dus heel matig en er is weinig controle. Zo ook bij deze lerares, niemand die haar controleert.
Overigens is de sportkant niet de enige die controle mist. Ook bij het theorie gedeelte zou dat veel meer moeten. Het gebeurd vaak dat er docenten gewoon niet op komen dagen, waardoor de kinderen soms wel uren in het lokaal zitten te wachten, op niets.
 -----

Het weer was een stuk minder als de afgelopen dagen. Het was licht bewolkt en er stond aardig wat wind.
We begonnen op mijn favoriete school. De kinderen komen voor het grootste gedeelte uit krottenwijken, maar ze zijn zo enthousiast en dankbaar voor alles wat je doet. In plaats van voetbal gaven we een algemene sportles. Als eerst deden we een estafette, de groep had het nog nooit eerder gedaan. Aangezien we geen materiaal hadden, gebruikte we hen schoenen als pionnen. Ze wisten niet van ophouden, ikzelf heb het na 2 estafetten wel gehad. Deze jongens bleven maar gaan.

Toen we klaar waren hebben we een tijdje staan kijken bij het schoolkoor. Op de school hebben ze een goede maar strenge juffrouw die met de kinderen zingt. Naast de juffrouw is er een pianist en iemand die dwarsfluit speelt. De kinderen zingen heel erg mooi. Zodra de piano zachtjes speelt zingen de kinderen zachtjes en elke keer als de piano wat harder klinkt zingen ze iets harder. Heel gaaf om mee te maken!

Kevin haalden ons vervolgens op om naar een school te gaan waar we volleybal gingen geven. Op het CIOS hebben we daar les in gehad tijdens het eerste jaar. We wisten dus hoe we het moesten aanleren. Het was erg leuk om te doen en we zagen heel snel resultaat wat de techniek betreft. Alleen het partij spel ging vrij moeizaam, net als met voetbal gaat de bal alleen maar heen en weer. Er is niet echt spraken van team spel. Kevin vertelde ons dat het team spel vanzelf komt. Het is geen eenvoudige sport om in één keer te leren.

Toen we op de terug weg naar ons appartement reden en naar de zee keken, was de zee verdwenen. We reden vrij hoog en keken uit op de kust. De zee lag bedolven onder een laag van damp. Het leek wel of de wolken uit de lucht op zee waren gevallen en daar als een deken bleven liggen. Een prachtig gezicht wat we nog nooit eerder hadden gezien.









 

maandag 23 april 2012

Ervaring Marisca: Project Last Chance

Medio januari ben ik voor de 3de keer als vrijwilliger werkzaam geweest bij project Last Chance in Kaapstad. Ook dit jaar heb ik toch ook weer goede resultaten geboekt. Directie, staf en leerlingen lieten mij node gaan en ook ik nam met pijn in het hart afscheid van iedereen. Maar het zal een tijdelijk afscheid zijn, want in 2013 kom ik weer terug.

De door mij begeleide leerlingen hadden allemaal een prachtige afscheidskaart voor mij gemaakt en ook van de directie en docenten kreeg ik een mooie kaart met veel lieve woorden daarop. De directeur, liet zich in zijn afscheidsspeech niet alleen zeer lovend uit over mijn werk, maar sprak ook veel lieve woorden over mij als persoon. Heel ontroerend.
 
In totaal heb ik 22 leerlingen dit jaar individueel begeleid met het verbeteren van hun leesvaardigheden van het Engels. Ook nu weer werd gebruik gemaakt van de leesmethode Toe by Toe in combinatie met eenvoudige boeken. Een aantal van hen had ik ook in 2011 begeleid. Het leesniveau van enkelen van hen was, nadat ik in maart 2011 was weggegaan, niet vooruit gegaan. Omdat ik steeds gedetailleerde verslagen had gemaakt van de voortgang van elke leerling, kon ik bij deze leerlingen de draad weer oppakken op het punt, waar ik vorig jaar was gestopt.

Project Last Chance: bijna klaar voor Valentine's day

Ook dit jaar heb ik weer een voortgangsrapportage gemaakt van elke leerling die ik heb begeleid. Eventuele toekomstige vrijwilligers kunnen van deze verslagen gebruik maken om een indruk te krijgen van het niveau van de leerlingen die ze gaan begeleiden.
Ik wens hen veel succes.

Marisca

donderdag 22 maart 2012

Vrijwilligers in actie!

Momenteel is er weer een aantal vrijwilligers aan het werk voor onze projecten in Kaapstad. We stellen er even een paar aan je voor….

Bas, vrijwilliger bij ‘vrijwilligersprojecten Hout Bay’.
Momenteel zet hij zich in voor atletiektraining en wedstrijden bij project Oranjekloof en de High School van Hout Bay. Daarnaast werkt hij ook samen met docenten van beide scholen bij het geven van rekenen/wiskunde. Na schooltijd is hij te vinden bij onze ‘home work club in het township’. In het volgende schoolsemster zal hij zich meer gaan bezighouden met het geven van voetbaltraining.


coachen bij een atletiekwedstrijd


Geesje, vrijwilliger bij project ‘Last Chance’.
Zij zet zich in voor de tieners van dit trainingsschooltje in het centrum van Kaapstad. Voor deze leerlingen is dit de laatste kans die ze krijgen om te leren lezen en schrijven en een soort ‘einddiploma’ te krijgen. In de praktijk betekent dit dat Geesje te maken heeft met leerlingen van 14/15 jaar oud die analfabeet zijn. Naast het concentreren op Engelse leesvaardigheid komt er ook veel maatschappelijke problemen aan de orde. 

Hella, vrijwilliger bij project ‘Hout Bay High School’.
Dit is de tweede keer in korte tijd dat Hella actief is bij dit project. Ze is momenteel bezig met een aantal docenten om ‘dyslectie’ in kaart te brengen op deze Middelbare school. Dit betekent: de leerlingen testen en een gestructureerd plan van aanpak bespreken met de docenten. Daarnaast helpt ze in de middaguren ook een aantal eindexamen leerlingen van de High School met het aanleren van praktische studievaardigheden. Belangrijke vaardigheden die bij deze leerlingen vaak helaas ontbreken. Hella is op woensdagmiddag actief bij de zwemlessen voor de townshipkinderen.

Hella met Hout Baai High School leerlingen